Quantcast
Channel: Toras Vävstol
Viewing all 325 articles
Browse latest View live

Skön söndag

$
0
0

En riktigt skön söndag. Vävning, lyssna på podcasts, få in rytmen i skyttlandet. Små pauser då och då: Spola mer garn, en tur till tvättstugan, något som behöver fixas, kidsen som behöver uppmärksamhet.

En promenad i solsken med äldsta ungen till det mysiga caféet i närområdet. Lite mer vävning. Middag. En film på Netflix med yngsta ungen. Sätta igång tröjstickning av det fina handfärgade garnet från västerbottniska får som jag köpte på Vävmässan i höstas.

Så mysigt. Vill ha fler såna här söndagar.

Stafettpinnen

$
0
0
Jag fick en stafettpinne på Facebook, från mina bloggvänner Marlies och Irené. Den går ut på att visa sin konst under fem dagar och skickar stafettpinnen vidare till en ny person varje dag, som ett virtuellt kedjebrev alltså. Och helt klart har Facebookgruppen Vävspolen varit full av inspirerande vävar ett tag.

Jag tackar för stafettpinnen, det kändes kul att få den. Men i ärlighetens namn tycker jag nog inte att det är så mycket konst jag håller på med, knappt ens konsthantverk, snarare rent och skärt hantverk. Jag har ju bara vävt i knappt tre år och känner inte att jag är på en speciellt avancerad nivå, ännu. Och dessutom var jag på sportlov när jag fick stafettpinnen. Så nu gör jag en egen liten genväg och ändå visar upp fem av mina alster som jag ändå känner mig rätt så nöjd med.

Först ut är den första "riktiga" mattan jag vävde: 3,5 meter kypert i jeanstrasor och blå mattvarp.


Jag tror det är sådär ett 30-tal par jeans i den och jag kommer ihåg hur jag kände mig som en blå smurf av allt jeansdamm. Jag är fortfarande väldigt glad i den. Den vävdes ursprungligen till mitt kök men efter flytten finns den numera i mitt sovrum där jag tassar på den med bara fötter varje morgon.


Nästa alster är också en jeansmatta, "Den grå kusinen". Den är kypertvävd i svarta jeans, vilket gav en skön grå matta. Den pryder numera ett slipat betonggolv och där funkar den bra.


Kanten är gjord av tunna trasor från en rödsvart flanellskjorta. Det blev nästan lite western-stämning över den här mattan.



Mitt tredje alster är löparen i Cottolin. Jag vävde den till min mamma utifrån de färger som finns hemma hos henne. Den är gjord i munkabälte, men känns ändå rätt så modern tycker jag.


Den har också en polare, men jag är inte lika nöjd med den rosa-blå som med den blå-lila.



Nummer fyra är  löparen i rosengång som var ett önskemål till ett kök med stort modernt orange kylskåp. Jag vävde i mattvarp med bomullstränggarn som inslag.


Nummer fem är mina mattor i dubbelbindning. Det finns flera rutiga varianter som jag nog gillar allihop, de känns moderna och är kul att göra. Det är bara att konstatera att jag återkommer till dem... Här, här, här, här och här kan man hitta mer info.







Tack Marlies och Irené för stafettpinnen, det var kul att gå igenom och se vad jag ändå har hunnit med!

Glahål

$
0
0

Glahål i vävstolen :-) I helgen hoppas jag hinna väva klart och tvätta väven, för den här väven måste tvättas för att få fram sin karaktär.


Här är en liten förhandstitt. Så kul det har varit att väva! Skyttla och komma in i en dunk och lunk, men ändå hålla huvudet lite kallt så att det inte blir fel.

Jag vill väva mer sånt här!

Hålkrus

$
0
0

Nerklippt! Hålkrus i bomull 16/2, bottenfärgen nästan en jeansblå nyans, varp och färgen som ligger ovanpå kan nog bäst beskrivas som kittfärgad.

Jag vävde ett prov av det här tyget på kursen i Sätergläntan förra sommaren, då gjorde jag en ganska vild tolkning mest för att testa olika färger:


Kände att jag absolut ville göra något mer av detta, för det var otroligt kul att väva. Och kom på att kökssoffan som kommer från min mors föräldrahem nog borde få ett nytt fint överdrag.

I höstas lanserade Hanna Kristine idén med Vävpärmen på Facebook. Det går ut på att alla väver prov på olika tyger och så byter vi med varandra för att på så sätt få en uppsättning av många prover.  Först ut var inredningstyger och då kände jag att jag nog fick prioritera upp den här hålkrusväven, för det där med Vävpärmen tycker jag låter jättespännande!

Hålkrus behöver tvättas för att få fram sin tydliga karaktär. Proven ovan är otvättade, det tvättade resultatet får de där tydliga hålen som är hur coola som helst:


Det blir som blå små kratrar, jag tycker det är så häftigt!

Men tyget krymper också mycket vid tvätt, sådär 12% på bredden och 22% på längden. Här ser man tydligt skillnaden före och efter tvätt:


Detta är för övrigt proverna just till Vävpärmen. Jag ville skicka med ett otvättat och ett tvättat prov just för att man ska se skillnaden och klippte därför till exakt lika stora bitar där jag tvättade den ena. Nu ska de här tygbitarna delas upp i lika stora bitar, totalt 25 stycken. Och så ska jag göra klart vävnotan och därefter skicka allt till Hanna. Och så får jag 24 prover tillbaks, åh så kul det ska bli :-)

Jag hoppas att jag hinner klä om sofflocket nästa helg. Bild kommer så småningom.

Soffa i nya kläder

$
0
0

Nu är kökssoffan omklädd i hålkrustyget. Soffan kommer från min mors föräldrahem och har hängt med ett tag. Nu har den fått nya kläder och jag tycker den blev rätt så fin .



Hålkruset är vävt i bomull 16/2. Vävnotan kommer från början från tidningen "Väva 8", Semic förlag 1989, där det är en duk vävt helt i vitt med virkad kant.

Jag har valt en kittfärgad varp (Bockens 505) och inslag i samma kittfärgade samt jeansblå (Bockens 603). Det kittfärgade är tredubbelspolat i inslaget. 


Jag tycker att det är så häftigt med det blå, som små kratrar i tyget. Jag har fått kommentarer från flera icke-vävare som sett det och undrat om jag har någon slags undertyg... Önskvärd effekt uppnådd, således!


Just nu håller jag på och förbereder prover till gruppen Vävpärmen på Facebook. De ska iväg till Hanna och om någon månad eller så får jag 24 andra prover tillbaks. Så spännande det ska bli!

Det här är första gången jag väver ett så pass stort tyg i tunt garn. Och jag har fått mersmak. Mer finväv blir det nog framöver.

Om färg och tid

$
0
0

Just hemkommen från kurs med Riksföreningen för Handvävning Uppland-Sörmland. Temat var "En dag i färgernas värld eller vilken är den finaste färgen?" med Tant Kofta, Lotta Blom.

En jätteintressant dag där vi har pratat färger, kontraster, ljust och mörkt. Bakgrundsfärger, kompisfärger och Extra Piffen. Mycket inspiration för mitt nästa projekt där jag tänker försöka göra stränggarn av alla entrådiga ullgarner jag har liggande från Tora. För att ha som inslag till den linmattvarp jag fick upp igår. Det ska bli en gåsögonmatta till min hallgolv.


Annars finns just nu inte riktigt tiden och orken att blogga. Däremot instagrammar jag en del, det är ett snabbt och kul sätt att kommunicera med bilder och jag hittar vävare och stickare från hela världen som ger inspiration.

Instagram är som en microfotoblogg, man följer vem man vill och får på så sätt ett flöde. Och så kan man kommentera och även se vad som händer via olika #hastags, dvs olika teman där man kan se alla inläggar på en viss hashtag.

Instagram finns jag här, jag tycker det funkar bäst att titta på i läsplatta eller i mobilen. Där finns också fler bilder från dagens färgkurs.

Jag är också ganska aktiv på gruppen Vävspolen på Facebook, som jag tycker är en av de allra bästa kunskaps- och inspirationskällorna för vävning. Just nu finns ca 2.700 medlemmar främst från Sverige och övriga Norden. Det är en stängd grupp, man måste be om inträde vilket brukar beviljas ganska omgående. Rekommenderas!

Jag kommer även fortsättningsvis att lägga upp mina alster på bloggen och rätt som det är har jag säkert energin tillbaka att skriva lite mer, men just nu finns jag mest på andra ställen.

Vi syns och hörs!

Darwin

$
0
0

Jag har stickat mig en sjal. Den heter Darwin och mönstret finns på Ravelry.

Garnet är ett fint merinoullgarn jag köpte när jag var på jobbresa i USA i höstas: Madelinetosh Tosh Merino Light. Det är alldeles ljuvligt mjukt och en ren lyx. Färgen är sådär knallrosa så att den helt enkelt inte riktigt fastnar på bild.

Jag stickade med stickor 4. Mer info finns på min projektsida på Ravelry


Det här var ett jättekul projekt att sticka. Ett välskrivet mönster och en del variationer som gjorde att stickningen aldrig blev tråkig trots långa varv på slutet.


Det här blir nog helt klart en favorit :-)



Fjälltröjan

$
0
0
Jag försöker hitta olika sätt att göra av med den stora garnstash jag fick ärva tillsammans med Toras vävstol. I stashen fanns några fina stickgarner, bland annat ett mörkt brunt entrådigt tweedgarn i ull. 

Jag började redan i höstas att sticka en tröja till mannen, där jag blandade det fina tweedgarnet med en tråd svart entrådigt ullgarn. 


Jag skulle så gärna vilja veta vad det är för tweedgarn. Det kändes lite strävt innan tvätt, men det känns också som en fin kvalitet. Totalt var det väl drygt ett kg, varav några hekto gick åt till den här tröjan. Undrar vad som var planen?


Mönstret är ett Dropsmönster som jag har modifierat något. Inspirationen kom delvis från den här tröjan.

Min smale och gänglige man har för en gångs skull fått en tröja i lagom storlek. Jag stickade storlek small men lade till 12 cm på ärmarna och 18 cm på längden. Jag gjorde den även större i halsen enligt de rekommendationer jag såg på Ravelry.


Det var dessvärre rätt så tråkigt med all denna liksidiga stickning i mörkt garn, vilket gjorde att det tog sin lilla tid att göra klart tröjan. Jag fick skaffa metallstickor för att över huvud taget kunna se trådarna.

Men den något motvillige fotomodellen verkar ändå rätt glad. Tröjan är enligt uppgift mycket varm och skön. Och jag tror faktiskt att han tycker det är lite extra roligt att jag stickar en tröja till honom av det garn som hans mor av flera skäl fick låta bli liggande.


Den får heta fjälltröjan. För den har helt klart sina rötter i de härjedalska fjällen.

Hallmatta

$
0
0

Min hallmatta i gåsöga är klar. Den är vävd med linmattvarp 8/3 och stränggarn i ull. Allt stränggarn kommer från min stash av en- och tvåtrådigt ullgarn som följde med Toras vävstol.


Jag lekte ganska länge med olika färgställningar i garnet. Mycket inspiration fick jag från den färgkurs jag deltog i en dag med Tant Kofta och Riksföreningen för Handvävning.

I mattan finns massor av olika blå nyanser, lite brunt, naturfärgat, beige, grått, limegrönt och riktigt mörkt skogsgrönt.


Jag ville också matcha mattan med de turkos/vit/naturfärgade linnedraperierna som täcker garderoberna på ena sidan i min hall och den fina Sandbergstapeten på motstående sida.


Det var första gången jag vävde med linmattvarp och det var helt klart ett äventyr. Den har bråkat och stångats med mig och varit väldigt oflexibel om jag får säga så. Jag har mer varp kvar, har nu dragit om den och försökt spänna den ytterligare samt lagt in fler skälspröt.

Men resultatet är jag rätt så nöjd med. Och gåsögon... alltså, det är så enkelt och genialiskt vackert.




Slanted-koftan

$
0
0
Clara Stickar drog igång en KAL på Facebook för att sticka koftan Slanted Sleeven och jag hängde på.

Det är en fin modell, men ett mycket krångligt skrivet mönster så jag var jätteglad att jag kunde läsa om allt som alla andra fastnade på och därmed undvika dem själv. Annars hade jag nog gett upp det här mönstret.


Koftan är stickad i ett stycke enligt en metod som kallas "contiguous" och som innebär att man börjar med nacken och bygger upp axlarna och ärmarna med ökningar, ett väldigt fiffigt sätt som ger fin passform. Kantslån är dubbelstickad, vilket ger en nätt kant med fin stadga.



När tröjan väl var uppdelad för ärmarna så var det en rätt enkel slätstickning. Med en fin liten ribb för att forma ryggen. Jag justerade så att halsringningen inte blev så vid utan kom högre upp. Hur jag gjorde detta kan man läsa på min Ravelry-sida.


Garnet är entrådigt "Donegal Tweed" från Magasin Duett. I färgen Blå Konfetti. Jag älskar färgen och garnet blev supermjukt efter tvätt. Jag gillar verkligen slutresultatet, men det var lite irriterande att garnet snurrade sig konstant när jag stickade. Jag stickade med stickor 3.


Knapparna är turkos pärlemoknappar, som har exakt samma färg som de turkos "plupparna" i garnet. 

Jag känner mig jättenöjd med den här koftan, den kommer bli väl använd framemot hösten.





Sommaren 2015

$
0
0
Åter till vardagen efter en skön sommarledighet. Det kalla vädret har inte gjort mig så mycket. Jag har njutit av tid för återhämtning, att vara med familj och vänner och att koppla om med hantverk och sånt man inte alltid hinner till vardags. Jag har bland annat varit i hemtraktens Småland, på Höga Kusten och på en underbar vävkurs på Fornby Folkhögskola.

Jag tror också att jag har fått lite mer energi för att blogga, jag återkommer med lite inlägg om hur jag hantverkat och vad jag gjort. Men tills vidare en snabb bildkavalkad över sommaren:


Lata Pigans underbara Vintage-butik utanför Enköping. Värt en omväg. Här kan man hitta fina vintage-tyger.


Det blå tyget blev en fin 50-talsklänning till ett bröllop. Bild kommer separat!


Detta syprojekt gav inspiration för mer klänningssömnad och boken Gertie's New Book for Better Sewing införskaffades. Har ett fint klänningsmönster från boken på lut. Gertie's blogär klart inspirerande, liksom Anna Neahs vackra klänningar.


Härjedalen lockar, som alltid. Runt midsommar var det magiskt med (nästan) midnattssol!


Och vandring på en av försommarens varmaste dagar, med snö på fjället.  


Vävstolen flyttade in till finaste platsen i vardagsrummet.  


Det krävde att gåsögonvävden vävdes klart... fler bilder på dessa mattor kommer!

Jag har hunnit med en hel del stickprojekt som inte fotats, här är lite WIP:s


Koftan Secrecy stickad i lin/ull. Mjuk och fin, ännu inte fotad. 


Ett restgarnsprojekt i siden, sjalen Medvind i Fibonnacirandning. Ganska tråkig stickning men bra att ha till hands om man måste prata mycket samtidigt. Fortfarande WIP.

Ett fint garn jag fick av en god vän blev en "Etoile Hat"



En flora-mössa inför vintern, med ganska mycket modifieringar. Just klar :-)


Och så koftan Myrna, en fin och lättstickad klänningskofta. 

Mycket mer finns att berätta om sommaren. Tex, om vävkursen i Borlänge. Återkommer! 




Kypertmatta

$
0
0


Här är en matta som blev klar på försommaren. Varpen är linmattvarp 8/3 och den är vävd i samma varp som gåsögonmattorna, men jag har trampat genomgående 1-4 istället för att vända. På så sätt blri det ett fint fiskbensmönster.


Den här har landat i mitt badrum, den passar fint där.

Vävkurs på Fornby

$
0
0

I början av augusti var jag på vävkurs på Fornby Folkhögskola i Borlänge.

Det var fem intensiva vävdagar på temat "Väv i oväntade och ovanliga material" under ledning av Kicki Sandberg.

Kursen vände sig både till mer och mindre vana vävare så rent tekniskt var det inte så mycket nyheter. Men det var mycket inspirerande dagar i ett härligt gäng och jag tror att Kickis stående kommentar på våra frågor var "du kan ju pröva", vilket nog gav de flesta av oss mod att testa nytt.

Jag hade bunkrat upp med cykelslangar och diverse rep, men kom ganska snart på att jag verkligen inte är speciellt intresserad av något annat än textila material.



Det blev en litet grytunderlägg i mattlin och bastsnören med lite blått glitterinslag, det var väl det längsta från textila material som jag kom. Mattlinet var en fin kvalitet, det gav mersmak. Men bast... nja, jag tror inte det.


Jag hade också med mig ett gäng sidenslipsar i olika blå och röda nyanser, inspirerad av en slipssidensjal i den utställning som Textil Hemslöjd hade för några år sedan.


Det gick rätt fort att klippa trasor av slipsarna


Mina slipsar antog dock inte alls den där mjuka formen av en sjal utan blev lite mer som en löpare. Jag skulle nog haft en glesare sked än den föreslagna 40-rörsskeden med två trådar i rör.


Jag gillade materialet och färgerna, får se om det kan bli något av denna lilla bit.


Samma svarta varp i bomull 16/2 glesade jag ur till ett tråd i rör i en 55-rörssked och knöt om från panama till tuskaft. Tillsammans med en kurskompis åkte jag till den fantastiskt fina garnbutiken Kecathu i Borlänge och botaniserade bland reahyllorna där det fanns lin, silke och ull i olika fina kvaliteter. Det blev  en mjuk och fin sjal i tuskaft. Inte så avancerat kanske, men den gav helt klart mersmak på att väva sjalar i fina material.


Lite andra saker som hanns med var att provväva motsatstrampad rosengång i bomull 8/2 och guldtråd. Jag tror det blir en liten festväska till någon som gillar guld och glitter.



Av moppgarn i Moorman-teknik blev det... en vimpel kanske? Moorman vill jag pröva på mer av, det var kul att väva!


Det var spännade att klippa ner alla vävar och se hur olika vi hade tänkt.


Och jättekul att inspireras av allas våra resultat.

Upplägget på kursen var trevligt och inspirerande. Det här var en bra kurs för att hitta vävinspiration, både för lite mer vana och ovana vävare. Lokalerna var funktionella, även om sovrummen var väldigt enkla. Men vad gör väl det när man har tid att väva från 8 till 22 varje dag och inte ens behöver laga mat själv :) Maten var dessutom vällagad och god, vilket förhöjde upplevelsen av Fornby som en trevlig kursgård.

Ett stort tack till Kicki för fin handledning och till alla mina kurskompisar som gjorde den här kursen till en riktigt fin semestervecka!







Partyväska i svart och guld

$
0
0

vävkursen på Fornby var en av de uppsatta vävarna merceriserat svart bomull 8/4. Jag gjorde ett prov med motsatstrampad rosengång i dubbelspolad bomull 8/2 och guldtråd.


Det har nu blivit en liten partyväska, stor nog för en mobiltelefon och ett läppstift. Jag har fodrat den med acetatfoder och blixtlåsändarna fick små skinnstoppar. Snodden är inköpt i sybehörsaffär.


Nu är det bara ett party med lite glitter- och guldkänsla som fattas :-)

Fibonaccisjal i medvind

$
0
0
Fibonaccital är en talföljd där varje tal är summan av de två föregående. Om man börjar med 0 och 1 så blir då talserien 0, 1, 1, 2, 3,5, 8, 13, 21... osv...

Fibonaccital finns i naturen, tydligen använde Fibonacci dem för att beskriva tillväxten för kaniner. Och man kan även se dem i naturliga spiralstrukturer, tex hur kottar och solrosor växer. Det finns även en koppling till gyllene snittet.

När man jobbar med textil kan man använda Fibonacci för att göra en till synes oregelbunden och sporadisk randning. För om man blandar alla talen i en Fibonacciserie huller om buller så blir det ändå harmoni mellan randningarna, ögat uppfattar dem som att de hänger ihop. Visst är det listigt!?


Jag hade lite restgarn i BC Tussah Tweed, ett rent silkesgarn som i ärlighetens namn inte är så himla mysigt att sticka med, det är strävt med en tydlig papperskänsla. 

Men jag behövde en social stickning för sommaren och jag ville bli av med garnet. Och det passade bra med en randning där jag kunde sticka tills garnet tog slut. 


Om man ska sticka en enkel rätstickad sjal så tycker jag nog att den finaste är Clara Falks Medvind (gratismönster på Ravelry på både svenska och engelska, se länk) Jag har stickat den tidigare, en regnbågssjal till min då grönhåriga unge.

Det är lite som med Fibonacci: en enkelhet som skapar harmoni. Man ökar en maska i ena ändan varje varv och minskar en maska i den andra ändan vartannat varv. Resultatet blir en vingeformad sjal som är rätt mysig att svepa om sig. Och den har en i-cordkant i ena ändan och maskas av med icord, vilket gör att den ser aningens mer arbetad ut.


Och så här på sensommaren blev den äntligen klar. Jag kan nog tycka att det nog blir en rätt ok sommarsjal ändå för garnet gör sig bättre i stickat än stickande tillstånd.

Mer projektinfo på Ravelry finns här.

Köksmatta i gåsögon

$
0
0
I mitt lilla radhus har jag ett mycket funktionellt arbestkök med utsikt över en lekpark och barn som ofta rör sig. Det är ett rätt mysigt ställe att arbeta på. Men golvet är lagt med svarta klinkers vilket gör det rätt så mörkt på vintern. Jag kände att jag behövde göra något för att ljusa upp det, men hur praktiskt är det med en ljus matta i ett kök?


Det fick bli en gåsögonmatta i grönt och naturvitt. Bland alla fådda trasor fanns en del gröna poppanaband som matchade den gröna glasmosaiken perfekt! Det vita inslaget är från gamla påslakan.


Varpen är linmattvarp 8/3 och jag har vävt den med enkla inslag i något man nog får kalla motsatstrampad gåsöga. I efterhand konstaterade jag att jag nog skulle haft dubbla inslag, men efter att jag tvättat mattan i tvättmaskin fick den rätt längd och blev lite tätare.


Fållen är vävd av enkla poppanaband i tuskaft.


Jag tror att den kan funka rätt bra i köket. Men jag behöver nog skaffa lite halkskydd att ha under, det svarta klinkersgolvet kan ibland kännas blixthalt. 



Hemlighetskoftan

$
0
0

Ett annat av sommarens stickprojekt var koftan Secrecy, av Hanna Maciejewska. Den har ett ryggparti med mönster som syns lite hemlighetsfullt på ryggen.  


Jag valde mönstret helt utifrån ett garn som jag föll pladask för på vårens Syfestival: Karin Öbergs Kalinka21, ett garn i 55% lin och 45% ull. 

Till det här garnet ville jag ha en enkel kofta men ändå med lite detaljer. Och jag tycker att det här mönstret funkade helt perfekt! 


Koftan är stickad enligt "contiguous-metoden", dvs man bygger axel- och ärmpartiet uppifrån och ner genom ökningar som utgår från en tänkt axelsöm. Det skapar fin passform och är kul att sticka. 


Hela stickningen har varit ljuvlig och jag är jättenöjd både med mönster och garn. Här är mina projektbeskrivningar på Ravelry.

Trasmattor i Bruzaholm

$
0
0
Jag växte upp i Bruzaholm, ett litet brukssamhälle på Småländska höglandet två mil öster om Eksjö. På 50-60- och 70-talen fanns här framtidstro, det byggdes hus och infrastruktur och det fanns ett par blomstrande företag.

Senast samhället gjorde något väsen av sig var kanske när Carin Hjulström använde samhället som inspiration till sin debutroman "Finns inte på kartan", som på ett underhållande sätt beskriver avfolkningens tråkiga förutsättningar.

I Bruzaholm finns ett numera förfallet växthus, Kristallen.


Byggnaden har ett kulturhistoriskt intresse, "på grund av sin speciella arkitektur, som avviker från det förväntade i ett mindre småländskt brukssamhälle".

Kristallen under sin glans dagar, bild från Kristallens Facebookgrupp
Kristallen anlades i början av 60-talet "som en handelsträdgård med odlingar, växthus och försäljningspaviljong i nära anslutning till fabriksbyggnaderna. Den uttalade avsikten var personalvårdande, att skapa en plats för de anställdas trivsel och glädje, något som samtidigt låg i linje med företagets ambitioner att forma en tilltalande yttre miljö i brukssamhället" (Citat från Byggnadsvårdsrapporten om Kristallen från Jönköpings Läns Museum) Numera är Kristallen förfallen men det finns planer på restaurering.

Under sommaren fanns en utställning i Kristallen av konstnären Anna Dohrmann inom ramen för konstprojektet Visit15,

Såhär står det i utställningstexten

"Då byggnaden består av hårda och kalla material, som exempelvis glas och sten, sökte Dohrmann sig i stället mot något mjukt och varmt. Hon fann att trasmattor äger dessa motsatta egenskaper. Trasmattor som en gång är gjorda utifrån någon annans estetiska val får här agera material. Med utgångspunkt i den befintliga arkitekturen placerar konstnären ut mattorna i rummet där de tar formen av ett stort abstrakt måleri.

Genom att föra samman material med skilda egenskaper och historier vill Anna Dohrmann ladda byggnaden med ny energi."


Jag åkte dit med mina ungar och vi gick runt ganska länge. Det var en skön rofylld känsla med trasmatteinstallationen i det gamla växthuset och jag tycker verkligen att Anna Dohrmann hade lyckats med sin föresats att ladda byggnaden med ny energi.


Försäljningslokalens före detta mosaikbeklädda bassäng var uppbyggd med rött mjukt tyg med återkommande mjuka dunk, ungefär som hjärtslag.

Bild lånad från Anna Dohrmans hemsida
Att lägga sig därpå var som att känna in Kristallens själ. Jag hoppas att konstnären inte hade misstyckt.


Företaget som byggde Kristallen hette AB Maskinduksverken och var passande nog ett vävföretag. De vävde viror av metall- och nylonfiber som användes för pappersmaskiner.


Att vara vävare i Bruzaholm på den här tiden var ett stolt yrke, som företrädesvis mest innehades av män. Kvinnorna solvade metalltrådarna, man kan ana hur påfrestande det måste ha varit för fingrarna att hantera metalltrådar.

Det är såklart också sorgligt att se att den en gång så stolta orten numera bara är skuggan av sitt forna jag. Metalldukstillverkningen lades ner 1992 och även om Bruzaholms Bruk fortfarande finns kvar på orten så känns det tyvärr långt från det livskraftiga samhälle jag växte upp i på 70-talet. Desto bättre att se hur det går att använda sig av en förfallen byggnads förutsättningar för att skapa ett så vackert konstverk.






Återbruk

$
0
0
Jag bor numera kompakt. Ska en bo i närförort till Stockholm och dessutom vill få plats med vävstol så får en använda alla ytor en har. 

I somras flyttade jag in vävstolen i vardagsrummet, där trivs den bra. Och så har jag gjort en arbetshörna i mitt sovrum, vilket gjorde att jag behövde en ny gardin. 


Jag hittade ett fint handvävt lakan med fantastiska broderier som jag har haft liggande. Jag tror det kommer från arvet efter mormor. LA är troligen Lovisa Andersson som var min mormorsmor, jag känner igen monogrammet från några linnehanddukar jag har.


Nu har Lovisas lakan blivit en fin gardinkappa i mitt sovrum. Återbruk på det allra finaste sättet. Jag är supernöjd.

Koftan Myrna

$
0
0

Här är en kofta som blev klar på försommaren: Myrna (länk till min projektbeskrivning på Ravelry).


Jag ville ha en klänningskofta och jag ville ha något lättstickat som gick fort. Jag gillade det enkla i modellen men jag skippade nyckelhålet på ryggen för det är helt enkelt inte min stil. Koftan är stickad i stickor 4,5 i ett raggsocketjockt garn från Onion med ull och nässelfibrer.

Ärmen är gjord med förkortade varv, vilket var nytt för mig. Det blev lite besvärligt eftersom jag inte hade mätt masktätheten lodrätt och ärmhålet blev för stort. Det löste sig dock med lite fler förkortade varv i underkant för att förminska ärmhålet innan jag började sticka själva ärmen.


Den här är redan rätt så väl använd till jobbet, har varit bra med klänning under sommarens svala sommardagar. Jag gillar dessutom garnet, både att sticka med och hur det beter sig som färdigt plagg (Tror jag måste kolla att sticka raggsockor med det också för att se hur det funkar med slitage).  

Viewing all 325 articles
Browse latest View live